Kaj vas greje pozimi in hladi poleti

Stara streha z dodano izolacijo: Izvedemo jo ob sanaciji strehe, če ne želimo odstraniti obstoječe stropne obloge. Odstranimo staro izolacijo in na obstoječo stropno oblogo iz zgornje strani vgradimo parno oviro. Špirovce lahko povišamo z dodatnimi letvami, če želimo debelejšo izolacijo. Kot sekundarno kritino uporabimo Agepan plošče.V Sloveniji je še vedno ogromno hiš z neizoliranimi ostrešji ali pa so le-ta potrebna obnove zaradi dotrajanosti materialov in nezadostne izolacije. Kljub vsako leto višjim cenam energije še vedno preveč ljudi meni, da je strošek toplotne izolacije večji kot njen učinek, kar pa je popolnoma zmotno mišljenje. Investicija v toplotno izolacijo se nam skozi učinek povrne takoj, finančno pa se nam poplača najkasneje v treh letih. Kako realen je ta podatek, je odvisno od vrste toplotne izolacije, ki jo vgradite.

Na trgu obstaja veliko toplotnih izolacij in nekatere med njimi, kot so kamena, steklena volna in stiropor, v naših krajih uporabljamo že vrsto let. Zadnja leta na trgu opažamo tudi ponudbo drugih izolacijskih materialov predvsem naravnega izvora, kot so lesnovlaknene plošče in celulozna izolacija.

Continue Reading

Lesno vlaknene plošče - AGEPAN

Lesno vlaknene plošče - AGEPANTo,da se dogajajo klimatske spremembe morda za marsikoga ni alarmantna novica, saj je dejstvo, da so prisotne že ves čas od kar obstaja zemlja. Zagotovo pa je alarmantno dejstvo, da je človek v zadnjih 100 letih preveč posegal v naravo v želji, da si zagotovi vse potrebno za svoj obstoj. Modernizacija in bistveno izboljšanje življenjskih pogojev je sodobnega človeka oz. razviti del sveta pripeljala do točke, ko je z razvojem začel ogrožati samega sebe.

Narava pozitivno vpliva na nas, zato je ne uničujmo

V časih, ko je človek še znal racionalno živeti je pri gradnji uporabljal materiale, ki so bili na razpolago v njegovi okolici. V zadnjem stoletju pa je industrija menila, da je mogoče naravne materiale nadomestiti z umetnimi. Tako so se začeli proizvajati umetni in anorganski izolacijski materiali, ki potrebujejo za svojo proizvodnjo od 10 do 50 krat več energije kot naravni izolacijski materiali.

Continue Reading

Zidana ali lesena energijsko varčna hiša?

Zidana ali lesena energijsko varčna hiša?Danes skoraj ni več graditelja, ki bi začel z gradnjo, ne da bi vsaj nekaj malega slišal ali prebral o varčevanju z energijo. Po veljavni zakonodaji ni več mogoče graditi energijsko potratnih hiš, zato so vse novogradnje energijsko varčnejše v primerjavi s tistimi, ki so bile grajene pred leti. Marsikdo bo zato danes zadovoljen, če bo njegova hiša namesto 4000 litrov pokurila le 1500 litrov olja letno.

Ali bo zadovoljen tudi čez 10 let, pa bo pokazal čas in stanje v njegovi denarnici. Kljub temu pa določeni kazalci kažejo, da bodo v prihodnosti imele prednost tiste hiše, ki bodo energetsko čimbolj neodvisne.

Nizko energijske in pasivne hiše

V energijsko varčno gradnjo sodijo nizko energijske (NEH) in pasivne hiše (PH). NEH imajo porabo energije za ogrevanje od 20 do 50 kWh/m² letno, kar je enako 2 do 5 litrom lahkega kurilnega olja. Žal pa so peči na kurilno olje prevelikih moči in zato v NEH niso priporočljive za vgradnjo. Tako praviloma ogrevamo NEH s plinom, toplotnimi črpalkami ali manjšimi pečmi na pelete.

Continue Reading