Lesene inženirske konstrukcije

Image
Lesene inženirske konstrukcije

Lesene konstrukcije za različne namene vzbujajo pozornost s svojo edinstvenostjo in naravnostjo. Za izdelavo lesenih lepljenih nosilcev v gradbeništvu (in tudi za preostale lesene sestave oziroma gradnje) so zelo pomembne fizikalne in elasto-mehanske lastnosti lesa, ki izhajajo iz njegove zgradbe in uporabljene tehnologije izdelave.
Med fizikalnimi lastnostmi imajo velik pomen prostorninska masa, vlažnost, krčenje in nabrekanje, toplotna prevodnost in gorenje.

Continue Reading

Drugačne lesne zveze iz Danske

Image
Drugačne lesne zveze iz Danske

Pri izvedbi najrazličnejših lesnih zvez, ki so se do sedaj izvajale po tradicionalni metodi s čepljenjem, zarezovanjem, usekavanjem, opiranjem, žebljanjem itd., se vedno pogosteje uporablja sistem kovinskega okovja danskega proizvajalca, firme SIMPSON Strong Tie – BMF

Okovje je izdelano iz hladno oblikovane jeklene pločevine in zaščiteno proti koroziji z vročim cinkanjem, za posebne potrebe pa je na voljo tudi v nerjavni A4 izvedbi.

Nosilni elementi BMF okovja so kot sistem preizkušeni na »nemškem institutu za gradbeno tehniko« v Berlinu (DifB), imajo ustrezen atest po DIN normah in so dovoljeni za uporabo v stavbarstvu. Evropski atest (EOTA) je v pripravi.

Continue Reading

Lesena ostrešja

 

LESENE STREŠNE KONSTRUKCIJE

Z lesenimi strešnimi konstrukcijami se v zgodovini srečujemo že 10.000 let pr. n. š.. Takratna bivališča so bila dokaj trdno zgrajena, ostrešje je bilo narejeno iz debelejših, neobdelanih vej na katere so polagali živalske kože.

Rekonstrukcija Babilona
Rekonstrukcija Babilona
Na nekaterih drugih področjih kot na primer v Turčiji (neolitsko naselje  7000 let pr. n. š.), rekonstrukcija strehe takratnega časa narejena na podlagi ohranjenih odlomkov nam govori o ostrešju iz lesenih tramov, prekritemu s trstičjem in zamazana z blatom.

Continue Reading