Mansarda

Mansarda | Foto: VELUXUrejeni prostori v mansardi so vse bolj popularni in cenjeni.

Zakaj le neki? V prejšnjih stoletjih se je mansarda uporabljala kot zasilni prostor za »nižji« sloj prebivalstva. Razvoj materialov, kot so izolacija, mavčne plošče, suhi estrihi, strešna okna in  vedenje o gradbeni fiziki je povzročilo, da so mansardni prostori enakovredni drugim prostorom v stavbi.

To je samo osnova, ki omogoča, da so prostori neposredno pod streho uporabni za bivanje ali delo. Odgovor o priljubljenosti pa leži nekje drugje. Investitorji so začeli upoštevati ideje in rešitve kreativnih projektantov, ki razmišljajo o prostoru, kot funkcionalni enoti, ki ustreza sodobnim zahtevam življenja.

Predvsem so pomembni razgled, svetloba in odprtost prostorov.

Continue Reading

Nepravilna višina vgradnje strešnih oken v mansardi

Za zelo visoke parapetne zidove lahko uporabimo rešitev, kjer strešno okno preide v vertikalno okno. Za detajl povprašajte pri proizvajalcih strešnih oken.

Ali se vam je že zgodilo, da vas je mojster, ki je prišel opraviti določeno delo k vam domov, prepričeval s svojo idejo o izvedbi naročenega dela?! Torej le previdno! Niso vse mojstrove ideje pravilne in najboljše za vas.

Nujno se morate podučiti (do določene meje) o delu, ki ga bo mojster izvajal, sicer se pogosto zgodi, da z delom ne boste zadovoljni, vendar je za popravke prepozno.

Izgradnja ali adaptacija mansarde, predstavlja povprečnemu mojstru nemajhen izziv. Nemalokrat so premalo podučeni, delo izvajajo tako, kot ga je zadnjih 20 let, dodatno izobraževanje je redkost… In ena od napak, ki jo zelo pogosto srečujemo je, previsoka vgradnja strešnega okna.

Continue Reading

Učinkovita senčila za strešna okna

Senčilo se uporablja z notranje strani. Pozimi in v deževnih dneh, ko senčila ne uporabljamo, je neopazno spravljeno pod zgornjo kapo okenske obrobe.Za udobno življenje v mansardi potrebujemo naravno svetlobo, vendar je zelo pomembno, da lahko le-to kontroliramo.

Znani proizvajalci strešnih oken vam nudijo tudi prilegajoča se standardna senčila za njihova okna, katera so že tovarniško opremljena z nosili za senčila in je zato montaža zelo enostavna.

Proizvajalci nudijo široko paleto zunanjih in notranjih senčil.

Zunanja so izredno pomembna za zaščito pred pregrevanjem. Sončno toploto zaustavijo še preden dosežejo steklo in tako preprečijo pregrevanje. Senčilo je napeto na zunanji strani okna, nad steklom in zadržano toploto odda nazaj v ozračje. Narejeno je iz mrežastega sintetičnega materiala, ki omogoča nemoten pogled na okolico.

Continue Reading

Kako izdelati mansardo

Kakovostna mansarda ima dovolj svetlobe, omogoča razgled in je zračna. še tako dobra oprema ne more nadomestiti tega.

Predelava podstrešji v bivalne prostore je danes vse pogostejša. Zato se tudi izvajalci vse pogosteje srečujejo s tem.

Toda na prvi pogled enostavna stvar postaja vse bolj zahtevna v smislu izvedbe: eno strešno okno, 15 cm izolacije in lesen opaž so zgodovina. Uporabniki mansarde zahtevajo svetle in zračne prostore, ki so poleti hladni, pozimi pa topli. Skratka, zelo dobro so poučeni kaj želijo in kako to doseči.

Da vas vaš naročnik ne bo prehitel v znanju je tu nekaj nasvetov za izdelavo prijetne mansarde:

Continue Reading

Osvetlitev podstrešnega prostora s strešnimi okni

Kombinacija štirih oken, ki nudijo kraljevsko svetlobo in razgled na okolico, je edina pravila rešitev za bivalno ugodje v mansardni sobi.Kar nekaj ljudi je na svetu, ki si težje predstavljajo / zamišljajo nov izgled domovanja, kot se lotijo preurejanja svojega domovanja ali snovanja načrtov za novogradnjo. Zato se veliko podjetji v svoji osnovni ponudbi odloča za vpeljevanje simulacij, torej »kako bo stanovanje izgledalo po prenovi«.

Tovrstni prikazi na novo urejenih prostorov so zelo dobrodošli, saj človeka lažje prepričajo, poleg tega pa na koncu ni neprijetnih presenečenj - investitor ve kaj bo dobil.

Continue Reading

Stešna okna

Stešna okna

Mogoče niste vedeli ampak že leta 1942 je Danec Villum Kann Rasmussen razvil in naredil enostavno prezračevalno okno iz lesa, danes pravimo, da je to prvo strešno okno.

Njegova vizija je bila »oživitev« temnega in neizkoriščenega podstrešja v »osvetljen« življenski prostor. Danes je na tržišču velika izbira strešnih oken različnih proizvajalcev. Vsi nas poskušajo prepričati, da je njihov prizvod najboljši ampak, ko se odločamo za nakup bodimo pazljivi. Pri izbiri moramo upoštevati celo vrsto dejavnikov: material iz katerega sta narejena okenski okvir in krilo, način odpiranja in zapiranja okenskega okovja, način zasteklitve, prezračevanja, senčenja. Seveda ne smamo pozabiti tudi na ceno strešnega okna in njegove vgradnje (obrtniki in podjetniki vam na vašo željo in povpraševanje izdelajo predračun o vgradnji).

V naši temi o strešnih oknih bomo poskušali skozi strokovne priloge proizvajalcev, ekskluzivnih uvoznikov-trgovcev in izvajalcev poiskati rešitve in odgovore, katere mogoče iščete prav ta trenutek ali jih boste mogoče potrebovali v bodočnosti.

Spremljajte naše priloge.
Lep pozdrav uredništvo nastrehi.net