Zaščita lesenih strešnih konstrukcij

 Zaščita lesenih strešnih konstrukcijLes šteje med najstarejše gradbene materiale, katere je človek začel uporabljati.

Kot organska snov je izpostavljen različnim dejavnikom, ki omejujeo njegovo trajnost (abiotični in biotični dejavniki). Njegova uporaba je v zgodovini časovno neenakomerno razporejena po vseh kontinentih.

Bolj razvite »naselbine« najdemo večinoma v dolinah rek, jezer ali v bližini morja. V Evropi je primer takih bivališč arheološko najdišče na obali Nice/Francija (Terra Amata); govorimo o šotorasti konstrukciji zgrajeni iz vej in kolov.

Zaščito lesa (lesenih konstrukcij) so poznali že v starem Egiptu tako, da so les obžgali (veliko artefaktov iz teh časov je nadenih v templjih).

Continue Reading

Zaščita ostrešij

Leseno ostrešjeNajboljša preventivna zaščita ostrešij je vgradnja zdravega, zračno suhega lesa. Poleg tega moramo poskrbeti, da streha ne zamaka. S tema dvema ukrepoma lahko že v veliki meri zmanjšamo verjetnost trohnenja lesa.

Dele ostrešja oziroma lesenih delov, kjer pa zaradi arhitekturne zasnove ne moremo v celoti preprečiti škropljenja z meteorno vodo ali zatekanja, pa je najbolje zaščititi s pripravkom Silvanol GBP, ki ščiti les tako pred trohnenjem, kot tudi pred insekti. Aktivne učinkovine v tem zaščitnem sredstvu se dobro vežejo v les in v njem ostanejo tudi več desetletij. Ti pripravki obarvajo les zeleno rjavo. Če nam ta barva ni všeč, jo lahko prekrijemo z lazurnimi premazi Silvanol.

Continue Reading

Sredstvo za zaščto strešnih konstrukcij

BELBOR

Sredstvo za zaščito strešnih konstrukcij

Z ustrezno zaščito lesa lahko podaljšamo njegovo življenjsko dobo tudi do 7-krat. Lesena strešna konstrukcija sicer ni neposredno izpostavljena vremenskim vplivom, vendar pa tudi njeno življenjsko dobo lahko podaljšamo, če les pred montažo zaščitimo pred napadom škodljivcev.

Continue Reading