Kompostarna Humko v Podnartu

Otvoritev kompostarne Humko | na sliki župan občine Radovljica g. Ciril Globočnik (levo) in direktor podjetja Humko g. Tomaž Čufer pri rezanju traku.Uradna otvoritev in dnevi odprtih vrat edine kompostarne pri nas, ki prideluje uporabni kompost za vrtnarstvo. Prikaz (in dokaz) kako se nekatera podjetja, s pametnim vodenjem in vlaganjem v razvoj, ne ozirajo na krizo, iščejo rešitve in nova tržišča.

Ogromen kompleks podjetja Humko v Podnartu poleg kompostiranja (lastni substrati) ponuja tudi rešitve zasaditev (trate, drevsa, zelene strehe ...) in še nekaj posebnega - zasaditev na vertikalno »steno«. Takšna zelena »stena« je plod dolgotrajnega dela in raziskovanja.

Continue Reading

Zelene fasade in protihrupne ograje

Notranja zelena stenaV podjetju Humko Bled so po desetih letih razvoja predstavili izpopolnjen kovinski panel za zelene fasade in protihrupne ograje ASCON-EKEN, namenjen vertikalnim ozelenitvam.

Panel je izdelan iz globoko vlečene pločevine, vroče galvaniziran in prašno lakiran. Obstaja tudi aluminijski in nerjaveči panel za specifične projekte.

Postopek montaže in vpenjanja je standardiziran, kar se razlikuje od večine obstoječih sistemov na trgu.

Continue Reading

Zelena arhitektura

Zelena fasadaBesedna zveza zelena arhitektura se nam zdi dokaj samoumevna saj arhitekturo razumemo kot osnovo za gradnjo naših domov in drugih zgradb v urbanem svetu. Zeleno je danes tudi že marsikaj, večkrat sinonim za eko, bio, sonaravno in podobne visoko leteče besede, ko govorimo o prihodnosti ali o tujih dosežkih in raznih načrtih kjer mora biti naše okolje skratka zeleno.

Realnost je seveda bolj črna kot zelena saj za tako imenovane zelene projekte vedno zmanjka denarja ali volje ali stroke.

Kdo bi vedel zakaj imamo potem tako malo zelenja v mestih, zelena parkirišča so čez nekaj mesecev suha, zelenih streh imamo komaj za vzorec, da o zelenih stenah in fasadah sploh ne govorimo. Tu moram omeniti še notranje ozelenitve, ki so še vedno omejene na lonec s fikusom le tu in tam srečamo lepo urejene večje notranje nasade ali skupine lončnic.

Continue Reading

Prestavljiva ozelenitev ravnih streh in teras

Mediteranska oaza na strehi

Prestavljivi vrtovi ali »vrtovi v lončkih« na dvignjenih legah – strešnih terasah, strehah so ena od možnosti ozelenitve naših površin (lahko kombiniramo s ekstenzivno ali intenzivno zasaditvijo).

Primere prelepih italijanskih vrtov na strešnih terasah pozna večina, prijetna senca maditeranskih rastlin (oleandri, palme, agave, celo vinska trta ali kakšna druga vzpenjalka...) že stoletja v vročih poletnih časih nudijo zatočišče in ne samo to, s tako ureditvijo so grobo arhitektonsko obliko in okolje naredili bolj razgibano in prijetno.

Continue Reading

Intenzivna ozelenitev streh

Primer intenzivne ozelenitve ravne strehe

Intenzivna ozelenitev pred zasaditvijo potrebuje zahtevnejšo tehnično pripravo (glej strokovno prilogo »Zelena streha-življenski prostor za naravo« M. Gorjanc). Z druge strani, ko zadovoljimo vse pogoje za intenzivno ozelenitev, nam omogoča bolj bogato in raznovrstno zasaditev (grmovje, drevesa, cvetlične grede...) in postavitev vodnjakov, potk, višjih in nižjih pregrad (prepustnih - križni latnik) zaradi zaščite od vetra.

Continue Reading

Ekstenzivna ozelenitev streh

Ekstenzivna ozelenitev poševne strehe

Ekstenzivna ozelenitev je ekološko smislena, ker je primerna tako za ravne strehe kot za strehe z naklonom. Prednost je tudi v zasaditvi z manj zahtevnimi rastlinami, cena je sprejemljiva in vzdrževanje je minimalno.

Če se odločimo za tak način ozelenitve potrebujemo tanjši sloj substrata (6-20cm) in nizke rastline: sedum (različne vrste), trave odporne na sušo (festuca ovina, festuca glauca), mah (različne vrste), zelišča (origano, drobnjak, timijan, sivka, materina dušica, rožmarin...), netresk (različne vrste), kaktusi odporni na zmrzal...

Continue Reading

  • 1
  • 2